Wil je het burn out overspannen verschil weten? Het verschil burn out en overspannen is soms lastig uit te leggen, maar in dit artikel bespreken we beide vormen en wat vooral het verschil is. Als je overspannen wilt worden of een burnout wilt hebben, dan zul je langdurig over je grenzen heen gaan.

Veel mensen weten het verschil overspannen en burn out niet, maar wel vaak de symptomen ervan. Bij overspannen zijn en het heben van een burn out krijg je last van vermoeidheid, lichamelijke klachten en concentratieproblemen. Maar hoe weet je nu of je overspannen bent of dat je een burnout hebt? Wat is nu het verschil tussen burn out en overspannen en wanneer moet je je nu serieus zorgen gaan maken.

Er zijn veel “specialisten” die zeggen dat er geen verschil tussen overspannen en burn out is, maar wanneer je naar de achterliggende oorzaken van een burnout en overspannenheid kijkt is er een wezenlijk verschil te zien.

Het verschil burn out en overspannen

Indien je overspannen bent zul je dat pas zijn wanneer de spanning een tijdlang te hoog is. Je kunt overspannen raken door specifieke problemen met je werk, gezondheid of je relatie. Vaak voel je dan ook een vorm van redeloosheid.

Daarnaast verlies je het overzicht en vaak de grip op de situatie en hierdoor raak je vervolgens in de stress. Wanneer je dit te lang doortrekt, zul je overspannen raken. Hieronder staan een paar problemen waar je overspannen kunt raken:

  • overspannen verwachtingen op het werk

  • onzekerheid en stress bij reorganisaties op het werk

  • overlijden of ziekte van dierbaren en de daaraan gekoppelde zorg

  • een combinatie van een drukke baan en bijvoorbeeld een verbouwing thuis

Een burn out zal alleen ontstaan wanneer je langdurig en ver over je grenzen heen gaat. Je zou dan jarenlang structureel alle syptomen moet negeren om in deze situatie te kunne komen. Wanneer je eenmaal een burnout hebt, zul je dit aan meerdere burnout symptomen herkennen. Vaak zorgt een incident of situatie voor de spreekwoordelijke druppel die de emmer laat overlopen. Oorzaken van een burnout zitten in je persoonlijkheid zoals:

  • te perfectionistisch; streven om alles perfect uit te voeren

  • alles en iedereen onder controle willen houden

  • te loyaal zijn aan mensen of situaties die het niet verdienen

  • jezelf overal verantwoordelijk voor voelen en alles op je nek nemen

Typisch is dat een burnout vaak aan het werk wordt toegeschreven en vaak dat het anders is dan bij overspannen zijn, maar dit is niet zo. Werk, omgeving of problemen zorgen er slechts voor dat jouw persoonlijkheidskenmerken getriggerd worden.

De gevolgen van een burnout zijn dan ook veel heftiger, want je kunt hierdoor maanden uit de running zijn. Indien je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, kun je ook zomaar failliet gaan. Je partner kan klagen over je onzekerheid en cynische gedrag en heeft er zo geen zin meer in. Er zit dus wel zeker een verschil tussen burn out en overspannen en het is verstandig om hier iets aan te doen.