Denk je dat je last hebt van burn out klachten? Je kunt bij een burn out lichamelijke klachten en mentale klachten hebben, maar de klachten bij burn out zijn niet altijd hetzelfde. Wanneer je een burn out hebt, heb je eigenlijk het gevoel dat je helemaal op bent. Figuurlijk gezegd is de batterij leeg en het lukt je niet meer om op te laden.

Zo ontstaat een burn out meestal na een lange periode van stress. Je ontvang veel spanning door hoge werkdruk, spanningen thuis of juist een combinatie van deze twee. Het is het evenwicht tussen je draaglast en draagkracht wat verstoord is met extreme vermoeidheid tot gevolg en zorgen voor klachten burn out. Vooral de lichamelijke klachten burn out zullen je sneller opvallen.

Veel voorkomende burn out lichamelijke klachten

De ernstige vermoeidheid is meestal het resultaat van een opeenstapeling van stressvolle privé situaties en op het werk. Zo kan de zorg voor kinderen of ouders, conflicten, hoge werkdruk of andere problemen, want op een gegeven moment is het te veel.

Uiteraard kan een beetje stress of spanning je helpen om het beste uit jezelf te halen. Echter wanneer je overspannen raakt en geen momenten kunt vinden om te ontspannen zul je overbelast raken.

Zo komen de klachten bij burn out vaak voor bij mensen die de lat hoog leggen en veel verantwoordelijkheid op zich nemen. Zo zal jij doorgaan waar anderen pauze zouden nemen en steek je ook veel energie in je werk. Vaak zul je in je privésituatie het gevoel hebben dat je teveel moet en zo blijft er nauwelijks tijd over voor jezelf, waardoor je energiereserves opraken.

De veelvoorkomende klachten burn out is dat je snel prikkelbaar, boos of geïrriteerd bent en het is moeilijk je te concentreren. De klachten bij burn out zijn vaak dat mensen gespannen en onrustig zijn en dat ze het werk en andere verplichtingen niet meer aankunnen. Dingen zoals huilbuien, concentratieproblemen en besluiteloosheid komen veel voor. Je kunt ook het gevoel hebben dat je faalt, je bent somber en je bent moe.

Verdere lichamelijke klachten burn out zijn bijvoorbeeld slecht slapen. Normaal gesproken liggen veel mensen te piekeren en te malen in hun bed. Deze klachten kunnen uiten in rugpijn, hoofdpijn, nekpijn en ook maagklachten. Maar dat is nog niet alles, want ook hoge bloeddruk, pijn op de borst, duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid en hartkloppingen.