Veel mensen vragen zich af, burn out wat nu? Een burn out wat te doen en wat is een burn out? Wanneer je lijdt aan constante stress lijdt kan je dit een gevoel geven van hulpeloosheid en uitputting. Indien je je zo voelt dan kun je lijden aan een burnout, maar wat te doen bij burn out? Als je opgebrand bent, dan lijken problemen onoverkomelijk, zo ziet er alles somber uit en heb je vaak niet de energie om er iets aan te doen.

Het is de ellende en het isolement die een burn out veroorzaakt, wat een bedreiging kan vormen voor je werk, gezondheid en je relaties. Gelukkig is een burn out te genezen, voordat je echt gaat afvragen wat is burn out?

Wanneer de signalen en symptomen daarvan in een vroeg stadium herkent, dan kunnen eenvoudig anti-stress therapieën je helpen het probleem op te lossen. Echter kan het in een later stadium de genezing meer tijd en inspanning kosten, maar ook dan is genezing mogelijk door de juiste prioriteiten te stellen. Daar hoort bij meer tijd voor jezelf te nemen en hulp te zoeken.

Wat is burn out?

Een burn out is een toestand van mentale, fysieke en emotionele uitputting wat veroorzaakt is door overmatige en langdurige stress. Zo lijkt het alsof je overspoelt wordt door vragen en je niet in staat bent om te voldoen aan de constante vraag.

Wanneer de stress aan blijft houden zul je de interesse of motivatie verliezen die je nodig hebt om je in de maatschappij te kunnen handhaven. Het zal je productiviteit verminderen en het slurpt je energie op en hierdoor krijg je het gevoel dat je steeds hulpelozer wordt. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je niets meer te bieden hebt.

Maar wat te doen bij een burn out? We hebben natuurlijk allemaal wel eens dagen dat we ons moe, ondergewaardeerd of overbelast voelen. Vooral wanneer niemand opvalt wat je allemaal gedaan hebt, laat staan waardering voor krijgt.

Wat te doen tegen burn out

Er zijn een aantal signalen waar je een burn out aan kunt herkennen. Maar het zal erger worden wanneer je er niets aan doet. Dus wat te doen tegen burn out? Hieronder staan een aantal tips om een burn out te voorkomen:

  • Begin de dag met een ontspannend ritueel. Sta op zo gauw je wakker bent en besteed ten minste vijftien minuten aan meditatie, schrijf wat in je dagboek en doe eenvoudige oefeningen of lees iets dat je leuk vindt.
  • Zorg voor gezonde voeding, doe oefeningen en zorg voor goede slaapgewoonten. Als je goed eet, regelmatig fysieke activiteiten verricht, en genoeg rust neemt, heb je voldoende energie en veerkracht om de dagelijkse dingen aan te kunnen.
  • Stel grenzen. Zorg dat je niet overbelast wordt. Leer ‘nee’ te zeggen. Als je dit moeilijk vindt, denk er dan aan dat ‘nee’ zeggen je in de gelegenheid stelt om ‘ja’ te zeggen tegen dingen die je echt wil doen.