Heb je denk je last van een burn-out? Wanneer je een burn-out hebt, dan kun je zowel lichamelijke klachten als mentale klachten hebben. Echter hoef je niet altijd last te hebben van dezelfde klachten of meerdere klachten tegelijkertijd. Wanneer je last hebt van een burn-out, heb je vaak het gevoel dat je helemaal op bent. Daarnaast is je batterij leeg en het lukt je niet om op te laden.

Een burn-out kun je eigenlijk pas krijgen wanneer je een lange periode van stress hebt en te lang over je eigen grenzen gaat. Je hebt bijvoorbeeld teveel spanning door de hoge werkdruk, spanningen in je relatie thuis of de combinatie ervan. Bij een burn-out is de evenwicht tussen je draagkracht en draaglast verstoord met extreme vermoeidheid tot gevolg.

Veelvoorkomende klachten van een burn-out

Een burn-out is meestal het resultaat van een opeenstapeling van stressvolle situaties thuis en op het werk. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de zorg voor ouders en kinderen, conflicten op werk of andere problemen.

Het hebben van een beetje spanning en stress helpt je zeker om het beste uit jezelf te halen. Maar wanneer je een burn-out hebt, zul je geen momenten kunnen vinden om te ontspannen zul je zeker overbelast raken. Je legt de lat te hoog en je neemt te vaak te veel verantwoordelijkheid op je. Vaak heb je het gevoel dat je teveel moet en te weinig tijd voor jezelf hebt. Hierdoor raken je energiereserves op en raak je overspannen.

Bij een burn-out komen de klachten zoals snel geïrriteerd, prikkelbaar en boos worden veel voor. Ook mensen met een burn-out kunnen zich moeilijk concentreren. Mensen voelen zich gespannen en onrustig en kunnen verplichtingen privé en op het werk niet meer aan. Huilbuien, besluiteloosheid en concentratieproblemen komen ook veel voor. Ook het gevoel van falen en somberheid komen veel voor.

Mensen met een burn-out slapen daarnaast ook ontzettend slecht. Zo piekeren mensen met een burn-out veel en liggen ze vaak te malen in hun bed. Klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en maagklachten komen ook veel voor.